project-software

De (bizarre!) cijfers rondom e-facturatie in MKB Nederland

BEST PRACTISE
Jorike van Dijken
Jorike van Dijken

Na eerder onderzoek over de verschillende manieren van factureren, gaan we deze keer een stapje verder. Fijn dat je nu het verschil weet, maar hoe factureert gemiddeld MKB Nederland nou eigenlijk?

E-FACTURATIE VS DIGITAAL FACTUREREN VS FACTUREN OP PAPIER

Uit onderzoek blijkt dat de meeste bedrijven (78%) de facturatie nog grotendeels via papier organiseert (bron: CBS). De overige bedrijven, slechts 22% dus, factureert digitaal. Een gemiddeld bedrijf verzond 14% van zijn facturen digitaal. En digitaal factureren is natuurlijk nog steeds een heel breed begrip, dus daarom hebben we de verdeling als volgt weten te achterhalen.

Van het totaal aantal verstuurde facturen is de huidige verdeling als volgt:

Schermafbeelding 2016 10 13 om 14 08 09 300x139 5

We verbazen ons behoorlijk over de enorme massa’s papier die nog dagelijks heen en weer worden gestuurd. De papieren bankafschriften zijn bijna allemaal verdwenen en zo snel als online bankieren is opgepikt, zo traag lijkt het te gaan met digitale facturatie & e-facturatie.

WAAROM BLIJFT E-FACTURATIE ZO VER ACHTER?

Dat e-facturatie de meest efficiënte manier van factureren is, schreven we eerder al in deze blog. Waarom heeft e-facturatie dan nog zo’n relatief klein aandeel? De voordelen liggen toch voor het oprapen zou je zeggen? Waarom gaat niet iedereen per direct over op e-factureren?

  • Veranderen is moeilijk De gemiddelde MKB’er blijft het liefst ‘zoals ze het altijd al doen’ de facturen in enveloppen stoppen, de factuur opslaan als PDF om deze vervolgens te mailen, of via een factuurprogramma te versturen. Overstappen naar e-facturatie ziet men als een grote verandering, waar ‘vast en zeker’ veel werk voor nodig is.
  • Onvoldoende kennis Veel mensen denken dat overstappen naar e-facturatie veel en ingewikkeld werk met zich mee brengt waar ze geen kennis van hebben. Ze moeten er tijd en dus geld insteken en stellen dat liever nog even uit.Het bizarre aan dit verhaal is dat je juist heel eenvoudig kunt gaan werken met een facturatieprogramma en dat een eventuele overstap helemaal niet zo spannend is. Bovendien beschikken de meeste facturatieprogramma’s en project software pakketten tegenwoordig over e-facturatie en hoef je er dus vrijwel niets voor te doen. Grote bedrijven die over een IT afdeling beschikken, voelen vaak vanuit de financiële afdeling de behoefte, maar weten niet dat de systemen dit kunnen. De IT afdeling weet dit wel, maar bij deze bedrijven ligt het probleem dus meer aan de interne communicatie.
  • Als zij het doen, doen wij het ook... Zolang nog niet ‘iedereen’ aan e-facturatie doet, zien veel organisaties zelf ook geen reden is om het wel te gaan doen. En als iedereen zo blijft redeneren, dan blijven we nog vrij lang stil staan. Neem dus initiatief en spread the word!

UURTJE EHM... PAPIEREN FACTUURTJE WIL NIEMAND. ER IS DUS HOOP!

Veel bedrijven in Nederland schrijven dagelijks hun uren via urenregistratie software. Daar zijn wij groot voorstander van, want op die manier weet je immers waar de tijd van iedereen naar uit gaat en hoe winstgevend je projecten zijn. Maar waar ik dan zo nieuwsgierig naar ben...hoe worden deze uren vervolgens omgezet naar een factuur? Uurtje ehm….papieren factuurtje?

Conclusie is dat de digitale factuur in opkomst is en uiteindelijk de papieren factuur volledig gaat vervangen. Nu de achterstand met betrekking tot de e-facturatie nog inhalen. Gelukkig heeft de Rijksoverheid de ambitie om in 2017 volledig over te gaan op e-facturatie. Een goed initiatief, waarbij hopelijk geldt dat als zij het doen, wij het ook gaan doen.

Vergelijkbare blogs

In 5 stappen nieuwe projectmanagementsoftware implementeren

In 5 stappen succesvol overstappen op nieuwe projectmanagementsoftware

BEST PRACTISE

Soepel overstappen op nieuwe projectmanagementsoftware? Stap eenvoudig over. Met deze 5 tips gaat de implementatie sneller en makkelijker.

Lees meer
Been MC Interview

Waarde toevoegen als consultant? Been Management Consulting maakt impact in onzekere tijden

BEST PRACTISE

Impact maken terwijl de markt voorzichtiger is geworden met investeringen in consultancy? Finance & Control manager Frank Beentjes vertelt hoe Been MC dat doet.

Lees meer
IR Agencies OZ 1

Interview Olivier Zeestraten: zo maak je de groeiambities van je agency waar

BEST PRACTISE

Welke inzichten heb je nodig om te groeien en wat moet je doen om als een raket door dat glazen plafond te gaan? We vroegen het Olivier Zees...

Lees meer
Ir agencies oma 06c5ab2f42a6aadc310901c4ab9ba6ec 2000

Daniël Kuipers: ‘AI maakt de kloof tussen agencies groter’

BEST PRACTISE

Hoe verandert artificial intelligence het werk van agencies? We vroegen het aan Daniël Kuipers, eigenaar van OMA (Online Marketing Agency).

Lees meer
Header checklist 1 57e3b99a96f21850f311652a6370b857 2000

Checklist: 6 stappen om succesvol tarieven te indexeren

BEST PRACTISE

Het is heel normaal om je tarieven jaarlijks te indexeren. Maar dat kan ook spannend zijn. Met onze checklist wordt indexeren een stuk eenvoudiger.

Lees meer
Blog wanneer capaciteitsplanning e3b35c16fd58f4e9452dd1fdf2959c12 2000

4 stappen om projectleiders meer verantwoordelijkheid te geven voor facturatie

BEST PRACTISE

Maak projecten succesvoller door projectleiders verantwoordelijk te maken voor facturatie. In dit interview adviseert Peter 4 stappen om dit te organiseren binnen jouw consultancybureau.

Lees meer