Odel

Declarabiliteit en productiviteit berekenen

BEST PRACTISE

Tijd speelt een enorme rol in ons dagelijks leven. Tijd moet zo efficiënt mogelijk worden benut, zodat je ruimte krijgt om te doen waar je de allerbeste in bent. Waar de een juist tijdsdruk nodig heeft om te presteren, krijgt een ander het benauwd. Veel werknemers associëren tijd met negatieve begrippen, zoals druk, haast en stress. Volgens de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van TNO geeft 43,6% van de werknemers in Nederland aan dat er op de werkvloer betere maatregelen nodig zijn om werkdruk of werkstress tegen te gaan.

Gebrek aan inzicht

Als tijd ons zoveel stress oplevert, waarom moeten we er dan juist iets mee doen? In veel organisaties is er organisatiebreed een groot tekort aan inzicht. Het is onduidelijk hoeveel uur mag worden besteed aan een project, wat de voortgang is en hoeveel uren facturabel zijn. Het registreren van tijd brengt knelpunten aan het licht en vormt de sleutel tot een gezonde bedrijfsvoering. Zo helpt urenregistratie om werkdruk inzichtelijk te maken. Urenregistratie vormt de basis voor een realistische planning en optimale indeling van taken. Formuleer per project heldere en realistische doelen en maak de resultaten inzichtelijk door middel van project management software. Dit zorgt voor minder werkdruk, verhoogt de productiviteit en helpt je team vooruit. Zo krijg je de rust en ruimte om te doen waar je de allerbeste in bent.

Productiviteit berekenen

Zorgvuldige tijdregistratie geeft inzicht in productiviteit en declarabiliteit. Succesvolle ondernemers stellen dit centraal, zodat tijd nuttig wordt besteed en gewerkte uren facturabel zijn. In de zakelijke dienstverlening wordt waarde vaak uitgedrukt in uren. In tegenstelling tot fysieke product zijn onverkochte uren voor altijd verloren. Omdat je wel kosten maakt, moeten de productieve werkuren voor een groot deel facturabel zijn. In de zakelijke dienstverlening moet de declarabiliteit minimaal circa 70% zijn. Onder de 50% is je onderneming over het algemeen verliesgevend. Je kunt hierop sturen door doelen te stellen per medewerker of team. Bepaal welk percentage van de productieve uren declarabel moet zijn. Maak de resultaten inzichtelijk en communiceer de verwachtingen.

Rekenvoorbeeld

Een medewerker werkt 40 uur per week.
Dat zijn per jaar: 52 weken x 5 dagen x 8 uur. 2.080 uur
Daar gaan 6 feestdagen af: 6 x 8 uur. - 48 uur
En 25 vakantiedagen: 25 x 8 uur. -200 uur
Het maximum aantal beschikbare werkuren is dan: 1.832 uur
Niet iedereen kan 100% productief zijn. Er bijvoorbeeld wordt ook vergaderd. Stel daarom zelf een norm-productiviteit. Bijvoorbeeld van 80%.
Het begrote aantal productieve uren komt dan op 80% x 1.832 1.465,6 uur
Het begrote verkoop uurtarief is € 100. x € 100
De begrote opbrengst per jaar voor de medewerker. € 146.560

Wil je meer voorbeelden van kengetallen in arbeidsproductiviteit? Lees dan dit interessante artikel van MKBservicedesk.

Productiviteit verhogen


Beperk afleidingen

Uit onderzoek van de Universiteit van Californië blijkt dat kantoormedewerkers gemiddeld slechts 11 ongestoorde werkminuten hebben tussen de verstoringen door. Van dat constante overleg en e-mailverkeer wordt je soms ook figuurlijk gestoord. De productiviteit verhoog je door afleiding te reduceren.

Formuleer gezamenlijke doelen
Door het formuleren van heldere doelstellingen is de voortgang inzichtelijk en kunnen medewerkers hun eigen bijdrage zien. Vanzelfsprekend draagt dit bij aan het plezier en de productiviteit. Zorg dus dat de gezamenlijke doelen inspireren en aanzetten tot productiviteit.

Daag medewerkers uit
Tot slot neemt de productiviteit toe door medewerkers uit te dagen in waar ze goed in zijn. Creëer mogelijkheden voor mensen om het beste uit zichzelf te halen. Zorg dat medewerkers zich eigenaar voelen van een project of probleem. Geef ze de ruimte, passend bij het doel van het team.

Quote in blog wit

GA MET DE TIJD MEE

Om als bedrijf productief te zijn heb je een systeem nodig dat uren, projecten en facturen integreert. Dat scheelt tijd en moeite en geeft je inzicht in de productiviteit per medewerker en de declarabiliteit van het werk. Een goed urenregistratiesysteem maakt uren schrijven eenvoudig en zorgt voor inzicht in de voortgang. Zo helpt het je winstgevende projecten te realiseren en tevreden klanten te behouden.

Vergelijkbare blogs

In 5 stappen nieuwe projectmanagementsoftware implementeren

In 5 stappen succesvol overstappen op nieuwe projectmanagementsoftware

BEST PRACTISE

Soepel overstappen op nieuwe projectmanagementsoftware? Stap eenvoudig over. Met deze 5 tips gaat de implementatie sneller en makkelijker.

Lees meer
Been MC Interview

Waarde toevoegen als consultant? Been Management Consulting maakt impact in onzekere tijden

BEST PRACTISE

Impact maken terwijl de markt voorzichtiger is geworden met investeringen in consultancy? Finance & Control manager Frank Beentjes vertelt hoe Been MC dat doet.

Lees meer
IR Agencies OZ 1

Interview Olivier Zeestraten: zo maak je de groeiambities van je agency waar

BEST PRACTISE

Welke inzichten heb je nodig om te groeien en wat moet je doen om als een raket door dat glazen plafond te gaan? We vroegen het Olivier Zees...

Lees meer
Ir agencies oma 06c5ab2f42a6aadc310901c4ab9ba6ec 2000

Daniël Kuipers: ‘AI maakt de kloof tussen agencies groter’

BEST PRACTISE

Hoe verandert artificial intelligence het werk van agencies? We vroegen het aan Daniël Kuipers, eigenaar van OMA (Online Marketing Agency).

Lees meer
Header checklist 1 57e3b99a96f21850f311652a6370b857 2000

Checklist: 6 stappen om succesvol tarieven te indexeren

BEST PRACTISE

Het is heel normaal om je tarieven jaarlijks te indexeren. Maar dat kan ook spannend zijn. Met onze checklist wordt indexeren een stuk eenvoudiger.

Lees meer
Blog wanneer capaciteitsplanning e3b35c16fd58f4e9452dd1fdf2959c12 2000

4 stappen om projectleiders meer verantwoordelijkheid te geven voor facturatie

BEST PRACTISE

Maak projecten succesvoller door projectleiders verantwoordelijk te maken voor facturatie. In dit interview adviseert Peter 4 stappen om dit te organiseren binnen jouw consultancybureau.

Lees meer